Nydelig gjærbakst

Datter Isabella feiret sin 18 års dag i dag med ute bursdag, så da måtte mor lage noe som var greit å spise ute. Ikke noe er vel så godt som nybakt varm gjærbakst .

oppskrift :

900 g hvetemel

100g sukker

1 pakke gjær

0.5 ts salt

5 ts kardemomme

4 dl melk

2 egg

150 g romstemperert smør i terninger

1 egg til pensling

 

I en kjøkkenmaskinbolle har du mel, sukker, gjær, salt og kardemomme.

Gjæren smuldrer du bare i (den vil løse seg opp), men pass på å ikke legg saltet oppå gjæren. Salt dreper nemlig gjær. Pisk sammen melk og egg og varm opp til litt under lunkent, ca. 30 grader. Hell melk/eggblandingen sammen med de tørre ingrediensene og elt med eltekrok i 10-15 minutter på lav hastighet til deigen slipper bollen. Hvis du synes deigen er tørr så kan du ha i litt, altså bittelitt, mer melk (men det skal i utgangspunktet ikke være nødvendig). Om du har en kitchenAid maskin så bruk hastighet 2.

 

Når det har gått 10 minutter så tilsetter du smør i terninger. Jeg pleier å dra ned deig fra eltekroken før jeg tilsetter smør slik at det fordeler seg fint i deigen. Når du har tilsatt alt så skal deigen elte i 10-15 minutter på hastighet 2. De siste 5 minuttene satt jeg hastigheten litt opp til hastighet 4 (medium). Det er altså alfa omega at gjærbakst får elte lenge, da får du en god deig! Så pliis ikke skip denne prosessen. Smør en bolle med litt olje og ha deigen i. Dekk med plastfolie og la heve til dobbel størrelse. Tar ca. 1 time. Sett bollen gjerne et lunt sted, da tar heveprosessen litt kortere tid. Det er vanskelig å si eksakt hevetid siden det kommer an på hvor varmt det er hjemme hos deg. Det viktigste er at deigen skal ha doblet seg når den er ferdig.

Lag vaniljekrem og kjøl den ned mens deigen hever.

Bland 100 g smør,2 ss kanel 1 dl bruntsukker til å ha inni kanelknutene .

Smør en passende for og kjevl ut deg som du dekker bunden med, smør så på vaniljekremen. Lag så kanelknuter og dekk toppen med det. sett den så til heving i 40 – 50 min. stekes på 180 grader i ca 30 min eller til den er gyllen.

xoxo Jacqueline

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg