Mors tyttebærsyltetøy

Far og Pepsi har vært en tur i skogen og plukket litt tyttebær for mor, må jo ha tyttebærsyltetøy til jul da.

Mor fikk 2 liter ferdig renset bær levert inn på kjøkkenet, så da har far gjort sin jobb.

Her har jeg brukt :

2 kg tyttebær

2 grønne epler i terninger

1 kg sukker

1 ss nellikspiker

2 stjerneanis

1 liten chili av den sterke sorten

la det koke i 15-20 min. Ha det varme syltetøyet på varme glass og sett det opp ned til de er kalde.

xoxo Jacqueline

 

 

Sliter meg ut

I dag startet jeg dagen hos Arne fysioterapaut, han sliter meg rett og slett ut. Blir så fryktelig slapp og rar etter en time hos han. Men nå er jeg heldig vis kommet meg litt til hektene igjen etter en stund i godstolen med strikking og kafe.

Men nå er mor på farta på kjøkkenet igjen, så da er formen bedre. Er der jeg trives aller beast å være, så får i se hva jeg finner på i dag 🙂

xoxo Jacqueline

Pekingand

Elena hadde ytret et ønske om Pekingand før hun dro til far, så nå som hun er tilbake så måtte hun jo få det.

Til ca 6 porsjoner trenger du en and på ca  2 kg.

Tørk av anden og legg den til tørk over natten, den kan også tørkes med føner eler i kald ovn med vifte på. Skinnet skal være tøtt og nesten litt gjennomsiktig.

Bland marinaden. Pass på med soya, den kan gjøre marinaden for salt. Sett ovnen på 160 grad

0,5 dl kinesisk soya
0,5 dl risbrennevin (sake) eller tørr sherry
5 ss flytende (akacie)honning
1 dl sesam eller peanøtteolje
1 ts støtt ingefær

Legg anden på risten over langpannen med skinnsiden nedover, bredt helt ut. Pensle innersiden med marinaden og la anden steke 30 minutter. Vend den og pensle skinnsiden og stek ytterlige 30 minutter. Pensle den av og til. 

Sett varmen opp til 220 grader. Pensle igjen og brun anden, til den er rødbrun, ca. 20 minutter. Demp evt. for varmen de siste 5 minutter hvis den tar for mye farve.
Skru av ovnen og la anden bli stående for åpen ovnsdør et par minutter. Ta anden ut av ovnen og la den stå ca. 15 minutter før den skjæres ut.

Saus :
Hell skyen fra langpannen opp i en gryte. Tilsett 1 dl. vann, la det koke opp, skum fettet av og smak til med soya og sukker.

300 gr mel
2 dl kokende vann
2 ss

kinesisk soya

   

Hell skyen fra langpannen opp i en gryte. Tilsett 1 dl. vann, la det koke opp, skum fettet av og smak til med soya og sukker.

Pannekaker :
Ha melet i en skål. Lag en fordypning i midten og hell det kokende vann i. Elt det sammen til en deig. Dekk den med et fuktig klede og la den hvile 15 minutter.

Rull deigen ut på et melet bord. Den skal være ca. 1/2 cm. tykk. Stikk ut cirkler på ca. 6 cm. (et glass kan brukes). Pensle halvdelen av dem med olje og legg dem ovenpå de upenslede cirkler.

Rull de sammenlagte cirkler til pannekaker på ca. 15 cm. i diameter. Stek dem på en tørr hed panne i ca. 1 minut på hver side. (Hold dem evt. varme i ovnen for åpen ovndør). Del pannekakene og stenk dem med soya straks før de spises.

Servering :
Skjær anden ut og server den med de istandsatte grønnsaker og mandarinbåtene. På original peking-vis spises andekjøttet i små stykker, likesom det sprø skinn, innpakkede i en pannekake sammen med noen av grønnsakene.
 

Elena ble strålende fornøyd, og da blir mor glad

xoxo Jacqueline

   
     
     

 

 

 

 

 

 

 

 

På tide å sette igang

Jeg er redd ting har blitt hengende litt etter for mor. Når formen ikke har vært helt på topp så er bare det mest nødvendige blitt gjort. Så nå er det på tide å sette i gang, ta igjen litt både her og der.

Alle ledd i kroppen verker og er ikke helt på lag med mor, så her er det best å starte pent opp igjen.

Men en ting er sikkert at det bare er å sette i gang å dra frem i kriker å kroker jeg ikke har tatt så nøye i det siste. Vil nok finne noen dotter med hundehår både her og der tenker jeg. Ja bare å ta frem bøtte med grønnsåpe og salmiakk, og duften av rent hus sprer seg 🙂

xoxo Jacqueline

Penger å spare

Med å og ta vare på og tørke brød som blir til overs, eller rett og slett og kløpe å tørke brød er det mange penger å spare. En liten boks med brød krummen koster over 30 kr på butikken så ta vare på og bruk det som ofte går i søpla.

Kan fint pakkes i poser og oppbevares tørt.

Har du brukt frøene i en vaniljestang så ta vare på resten og tørk den.

Kjør det sammen med sukker.

Sil det og du har det fineste vaniljesukker. Bruker alt og penger å spare ja 🙂

xoxo Jacqueline

Romruller

Mor måtte prøve seg på litt lørdags digg og da falt valget på Romruller.

For å lage romruller trenger du :

100 gr margarin
1 dl melis
1 ts vaniljesukker
2 ss kakaopulver
3 dl kakeavskjær/kakesmuler
1-2 ss rom,el romessens
Du kan også bruke hetvin,kaffe,appelsinjuice,likør osv etter hva du liker.
marsipan
sjokolade
1 ss delfiafett
 
Rør margarin,melis,vaniljesukker og kakao luftig.
Deretter has kakeavskjæret oppi,blandes godt.
Ha i væsken(rom,hetvin e.l)
Smak til.
Sett kjølig ca 15 min.
 
Kjevl ut marsipan og kutt den i passe stykker. Legg kakeblandingen på marsipan og rull sammen til små pølser. Settes så i kjøleskap i 15.
 

Smelt sjokoladen og delfiafettet over vannbad.

 

Dypp endene på romrullene i sjokolade og sett tilbake i kjøleskap til sjokoladen er stivnet igjen. Så er det bare å nyte til en god kopp kafe 🙂

 
xoxo Jacqueline
 

Så utrolig hyggelig


Her jeg sitter med rennende nese og hoster å harker kan jeg ikke annet en si det var så utrolig hyggelig at så mange tittet inn på min side etter mitt fra vær. Og jeg må si det er godt å være tilbake, for denne siden har begynt å bety ganske mye for meg. Må jo ha noen å dele mat, oppskrifter og annet tull med.

Så nå har mor satt på seg forkle og håper å våre tilbake for en stund. Ønsker alle en riktig god helg

xoxo Jacqueline

Har vært helt i kjellern

Som noen av dere sikkert har merket så har det vært stille fra meg her en stund. Gikk på en smell og har vært helt nede i kjelleren på flere måter. men nå prøver jeg og klatre meg opp igjen og komme meg litt ut blant folk både på den ene og andre måten.

Første skritt er og gjøre noe så en ikke blir redd når man ser seg selv i speilet. Tenke positivt og håpe at ting ordner seg, det blir jo ikke noe bedre av og deppe. Innse at noen ting aldri vil bli som før, legge det bak seg og gå videre selv om det ikke er lett.

Være positiv og drømme seg tilbake, men håpe på og drømme om at jeg snart får dra tilbake til de menneskene og landet jeg elsker så høyt.

xoxo Jacqueline
 

Hva er dette tro ?

Mor har en tendens til å plukke ut frø av ting når hun står å lager mat. Tanken er å plante det å se om det kommer noe opp, og det gjør det av og til. Som regel så pleier jeg og huske hva jeg har tatt frø fra når jeg planter det, men ikke denne gangen.

Fant et frø i vinduskarmen som hadde ligget der ganske lenge, puttet det i en blomsterpotte og glemte den helt bort. Der fant jeg den helt tørr etter noen uke, tenkte jeg får slå på en skvett vann og se. Jammen kom det noe opp ja, men hva er det tro :-)))))

Sitronplanten til mor trives ute og er nå blitt et lite tre. Det er nå 5 år siden jeg plantet stenen fra en sitron fra kreta som jeg fikk av datter Victoria 🙂

xoxo Jacqueline

Sakte men sikkert

Mor er nå hos sin fysioterapeut Arne 1 til 2 ganger i uken, og har vært det siden oktober 2015. Er jeg blitt mye bedre ut av det, nei ikke mye men litt. Ikke så mye at jeg vil si dette har hjulpet meg noe særlig, så jeg må sakte men sikkert begynne å trene mer hjemme også for å se om det hjelper. Hjelper det ikke på smertene i kroppen så kan jeg i det minste komme til å bli sprek da 🙂 Her må man jo sette alle kluter til for å se. Har kommet inn i en fin rytme på at jeg får dårlig samvittighet hvis jeg ikke trener litt en dag, så da er jeg vel på rett tur. Målet får være å holde på det ut dette året så får vi se da :-)))))

Tror neppe denne dama blir å se joggende etter veien :-)) Men gjør det jeg orker å ser at det faktisk blir mer og mer. Litt hver dag er bedre enn ikke noe, og det ble nytt hull i belte <3

xoxo Jacqueline