Fltbrød til jul :-)

Etter en tur på jobb i dag har mor kjørt sin mor på butikken og fått unna noen julegaver selv også. Og du verden så mye mer jeg har fått gjort i dag også.

Freste opp oksehale……

og grønnsaker…….

Så var suppa i kok.

Laget lettsaltet torsk til middag i dag, var jo bare meg og min kjære så da er det ok med fisk.

Så er det jo på tide og få jula mer og mer i boks, så mor har bakt flatbrød til jul i dag.

Oppskrift :

1 kg grovbakst mel

1 ts salt

7 dl vann

Slik gjør du

Sikt mel og salt, rør i lunken væske til det blir en myk deig, og elt deigen godt med hendene. Bruk litt fint mel under eltingen hvis deigen er skjør. Elt først med lette tak, siden kraftigere, til deigen er seig, smidig og passe fast. En myk deig er rask å kjevle ut, men krever forholdsvis mye bakemel. En for fast deig er tung å kjevle, og leiven sprekker lett. Er man uøvet, bør ikke deigen være for løs.

Prøv om deigen er seig nok ved å trekke i den og se om den holder sammen, eller ved å klemme den utover og se om kanten holder seg hel. På snitt skal deigen være jevnt småhullet.

Elt til slutt deigen uten mel til den er glatt og jevn. Gi den en avlang form og legg den til side på bakebordet med litt mel under og et klede ovenpå. Hvis deigen blir tørr utenpå, bør en bruke et fuktig klede.

 

 

Kjevlingen

Skjær av to like store emner og la det ene ligge som mål så leivene blir jevnstore. Gjør emnene så store som mulig, det går raskere å kjevle forholdsvis få store leiver enn flere små. Tilpass størrelsen av leivene til størrelsen på takka.

Elt emnet godt uten mel på et hjørne av bakebordet. Når det kjennes mykt og smidig, triller en det rundt og glatt, dypper det så i mel og klemmer det flatt med fingrene. Emnet skal ha en hel fast kant. Legg det så på bordet med rikelig med mel over og under, og begynn å kjevle. Veksle mellom å kjevle på høyre og venstre side av emnet slik at det går rundt uten at man rører det med hånden. Snu leiven når den ikke lenger går rundt, mel godt igjen, og kjevle videre med faste, jevne tak. Sørg for at leiven ikke setter seg fast i bordet ved å svinge den ofte. Bruk minst mulig mel på slutten av kjevlingen og pass på at det ikke ligger tykke lag av mel rundt kanten av leiven. Kanten vil da bli tørr og få sprekker. Prøv å kjevle sammen eventuelle sprekker så snart de oppstår.

En ferdigkjevlet leiv skal være rund, jevntykk og uten sprekker og hull. Den skal ikke være melet utenpå, kost melet godt av den.

Legg etter hvert leivene over på en melet trebunn, bakefjel eller lignende og strø litt mel mellom leivene. De må ikke ligge lenge slik, og slett ikke i et varmt rom. De vil da bli bløte og feste seg sammen. Leivene tåler heller ikke det minste trykk eller press.

Sørg for at bordet er rent hele tiden. Skrap vekk deig med kniven og fei vekk kli som leiven vil gli tungt på. Kjevlet må også være rent og ikke ha for mye mel på seg.

 

Stekingen

For å sjekke om takken er varm nok, kan en prøve den med litt mel, som skal bli lysebrunt på et par minutter.

Legg leiven glatt på takka med rettsiden opp. Rettsiden blir som oftest regnet som den siden som har ligget opp på slutten av kjevlingen. Rull straks over leiven med rullen, som fester leiven til takka slik at den ikke krymper.

Vend leivene med bakefløien og stek dem på begge sider til de er helt sprøe og har en lysebrun farge. Er ikke flatbrødet helt sprøtt, mugner det lett.

Etter stekingen legges flatbrødet på et fast underlag (et lite bord eller lignende), og det legges gjerne et passelig tungt press over så leivene holder seg rette.

Leivene lages forholdsvis tykke og stekes ved svak varme straks de er kjevlet ut.

Under stekingen av flatbrødene fikk jeg pyntet huset ferdig til jul, bare et juletre som mangler her nå 🙂 Skrevet en søknad, og etter mange timer kok var suppa klar.

Da er middagen klar til i morgen, så da er det bare og kose seg på jobb i morgen.

xoxo Jacqueline

Snufs, snufs da er jula i gang <3

Snørra renner og jeg nyser og nyser, god gammaldaks forkjølet er jeg blitt. Men det kan jo ikke stoppe meg da, er ikke syk bare litt tufs 🙂

Men nå er jule forberedelsene i full gang i heimen. Er spent på om jeg klarer å få dette til like bra som min elskede mormor. Men må da prøve så godt jeg kan på det.

Mitt Colombianske jule tre er på plass, og jeg bare elske det. Jeg er sent ute etter Colombiansk jule forberedelser, de tok fram  treet for flere uker siden. Jeg elsker det andet jeg 🙂

Nå er det bare å legge snørr og andre tunge ting til side, brette armene opp og gå inn i et jobb maraton, og jeg elsker det <3

oxox Jacqueline

 

Da er det i gang

Så er vi har igjen da, godt ut i November. Og da er vi i gang med en travel tid for mor.

På jobb har mor pyntet og gjort det fint……..

Nå er det jo tid for julebord og fest, så nå er det ikke late dager,

Jobbet til sent på natt på fredag, og enda senere på natt Lørdag. Så søndag var fridag og gå skate dag, noe som var ganske greit.

Hygge og kos med barna, bare to som ikke var innom, men det er ikke lett og samles alle når de er så mange. Ikke greit og få det til å passe <3 Shari og Cassandra gikk på med iver og lød for og sette opp pepperkake kirken for mor 🙂

Jammen koset  vi oss med julemusikk og gløgg i koppen, for nå er det jul i huset hos mor <3

Og jeg må virkelig si at flinke har jentene vært, den ble jo super fin <3

Heders plass fikk den i mors stuer, så klart med lys og alt. Jule kosen er i gang både hjemme og på jobb, så mor koser seg <3

Bare og gjøre seg klar for en ny uke med jul på jobb, og jul hjemme når jeg har litt fri <3

xoxo Jacqueline

Når det butter i mot

Noen dager så butter det litt er i mot enn andre, da må man bare gå i seg selv. Hva kunne jeg ha gjort annerledes, og det er ikke alltid like lett og forstå. Men jeg lar meg ikke vipe av pinnen like lett lenger.

 

Det beste kan være og dette sette på de man har rundt seg, og være fornøyd med livet. Vi har jo problemer  dag som er bare bagateller i forhold til mange som har virkelige problemer. Vi har alt vi trenger her i livet, ikke blir vi slått eller mishandlet , men misfornøyde er vi. Nei vi har hus heim og alt vi ønsker. Men livet suger, hva er det ?

Skal vi bagatellisere våre problemer, nei det skal vi ikke, men vi bør gå i oss selv og se på om våre problemer virkelig er så store.

xoxo Jacqueline